úterý 28. srpna 2012

20. 9. World/Inferno Friendship Society + Ctib v Yachtu


WORLD/INFERNO FRIENDSHIP SOCIETY (Brooklyn/USA)  
Punk/Soul/Party       Chunksaah Records

20: 30, Yacht club, Kolejní 6, Brno


http://www.worldinferno.com/



Dva roky jsme se různě snažili dostat World Inferno Friendship Society na brněnský Protestfest. Ok, září není květen a Yacht není Střelák, ale jinak je všechno, jak má být. Tenhle otřískanej klub na periférii, kterej byl (a ještě pořád je!) symbolickým místem punku a hardcoru v Brně, je jedním z mála prostor, kde si tenhle šílenej Spolek přátelství mezi nebem a peklem (World/Inferno Friendship Society!) dokážem představit a kam pasuje. Dekadentní atmosféra anarchistickýho kabaretu, kterej už má téměř kultovní status, ve starým klubu postaveným z likusových desek a počmáraných zdí. Párty může začít! 


Tentokrát ale nebude, jak tomu bývá v Yachtu zvykem, v rytmu d-taktu, ale půjde geniální, neuvěřitelně chytlavej mix punku, soulu a swingu s kabaretním uvaděčem, jehož “charisma posouvá koncert na úroveň divadeního vystoupení,” abychom tak trochu citovali. Tím je už od vzniku World/Inferno v roce 1996 bývalej zpěvák Stick and Stones Jack Terricloth. Nicméně World/Inferno fungujou spíš jako gang, kterým prošlo víc než 30 lidí hrajících např. v Dresden Dolls, Nine Inch Nails, Against Me! nebo Leftover Crack. Právě s prvně jmenovanými objeli několik turné, stejně jako třeba s Citizen Fish nebo New Model Army a z hudebního hlediska by se pak průsečík hlavně kromě prvně zmíněných našel například s Gogol Bordello. 



Východoevropský turné tenhle sedmičlenný kabaret (piano, kytara, basa, viola, saxofon, bicí, zpěv) z New Yorku jede k poslední desce „The Anarchy and the Ecstasy," což vystihuje to, co se většinou odehrává na jejich koncertech. Pozornosti by ale určitě neměly ani předchozí alba na stejném labelu Chunksaah Records - „Addicted to Bad Ideas“ a „Red-Eyed Soul“ nebo Just The Best Party na Gern Blandsten Rec. O koncertech World/Inferno se toho napovídalo spoustu, pokud vám to nestačí, podívejte se níž na videa. Nejde jen postoj, který World/Inferno odlišuje od většiny podobně hudebně zaměřených kapel, a sarkastické proslovy, ale i obrovskou energii, kdy tancují většinou úplně všichni. Třeba to ale v Brně nebude valčík jako před pár lety v Praze, ale něco rychlejšího. Právě při jednom koncertu zvěčněném na živáku World/Inferno Terricloth popisuje situaci, jak za ním přišel jeho starý známý, který po čase nechal punku a začal žít víc společensky vhodným způsobem, a ptal se ho, jak to může vydržet, dělat tak dlouho to, co dělá. Odpověď byla celkem přímá: “Because I hate you and I'm trying to show you that you're wrong." Tak asi tak nějak. Takže dost řečí, nebuďte líní a přijďte tancovat!       

Videa World/Inferno Friendship Society

CTIB  
Egopunk z Vraha

 Když jsme se Ctiba, jestli má nějaké speciální přání, co napsat na plakát, řekl krátce „egopunk z Vraha.“ Takže poprvé na samotku z Rožnova do Brna a pro všechny velká neznámá? Ne tak docela. Tohle je „Telefonní“ sluchátko utržené nakrátko!


Na koncertu bude infostánek Protestfestu, jídlo Food Not Bombs a po koncertě afterparty.   
 

Žádné komentáře:

Okomentovat